Άς ξεκινήσουμε!

Σε μια εποχή, που αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι το να αποκτήσουν οι πολίτες της φωνή, μας δίνεται επιτέλους η ευκαιρία αυτή η φωνή να ακουστεί

Ήρθε η ώρα να βάλουμε εμείς τους κανόνες που καλούμαστε να ακολουθήσουμε και να υπερασπιστούμε. Ήρθε η ώρα οι πολίτες  να εκφραστούν. Ήρθε η ώρα πολίτες από όλη τη χώρα, να βρεθούν ο ένας δίπλα στον άλλον και ειρηνικά, να μιλήσουν για αυτά που θέλουν να αλλάξουν. Να αποδείξουμε πως η δικαιοσύνη, η ισηγορία, οι νόμοι, είναι για όλους.

Ένα μοντέλο που θα ξεπερνά αυτό που χρόνια τώρα αφήνει την κοινωνία έξω από την πολιτική. Ένα σύνταγμα φτιαγμένο από τους ίδιους τους πολίτες.

Μπορείς κι εσύ να έχεις άποψη για τους νόμους της πολιτείας σου. Μπορεί η άποψή σου να γίνει θεσμός!

Γιατί το Σύνταγμα δεν πρέπει να φτιάχνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι υπόθεση όλων μας!


Διαδώστε και υποστηρίξτε την προσπάθεια νέων ανθρώπων
που ελπίζουν στην Αναγέννηση της Δημοκρατίας
στον τόπο που την γέννησε:

Πολιτεία 2.0
Οικονομική Υποστήριξη

 

 

 

01
Οκτ
δημοσιεύτηκε στην κατηγορία: Άρθρα, Σημαντικά από τον χρήστη
3 Απαντήσεις σε Άς ξεκινήσουμε!
 1. Νομίζω πως είναι αισθητή η απουσία από τον ιστότοπό σας ενός ορισμού της Δημοκρατίας.

  Τι είναι η Δημοκρατία;

  Βλέπω ένα παράθεμα από το Πολιτικά του Αριστοτέλη:
  «Δημοκρατία υπάρχει όταν το πλήθος είναι κυρίαρχο και όταν οι άρχοντες είναι κληρωτοί.»

  Από τη μία, όμως, το παράθεμα αυτό δεν είναι ορισμός και από την άλλη αδικεί, παραπλανεί ως προς τη σκέψη του Αριστοτέλη.

  Γράφει ο Αριστοτέλης (Πολιτικά, 4.4):
  «Επίσης, δεν πρέπει να θεωρούν πως υπάρχει δημοκρατία, όπως κάνουν τώρα μερικοί, κάθε φορά που κυριαρχούν οι πολλοί (γιατί και στις ολιγαρχίες και παντού αλλού η πλειοψηφία κυριαρχεί).»

  Γενικότερα, αυτό που θέτετε ως Δημοκρατία κατά τον Αριστοτέλη είναι μάλλον το χειρότερο είδος Δημοκρατίας κατά τον Αριστοτέλη. Το είδος εκείνο, δηλαδή, για να γίνω πιο σαφής, που θεωρεί σχεδόν όμοιο με την Τυραννία.

  Επιπλέον, ο Αριστοτέλης δεν θεωρεί καλά καλά τη Δημοκρατία ως πολίτευμα, αλλά μάλλον ως εκτροπή πολιτεύματος.

  Γενικότατα: Λίγους σοφούς στο ύψος του Αριστοτέλη έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα, αλλά ο Αριστοτέλης είναι σαφέστατα υπέρμαχος του αριστοκρατικού πολιτεύματος. (Αριστοκρατικού με την έννοια της αρετής, αλλά αυτή είναι άλλη μεγάλη, η μεγαλύτερη ακριβέστερα, ιστορία.)

  Με απλά λόγια: Δεν θα εμπιστευόμουν τη Δημοκρατία στον Αριστοτέλη.

  Συνεπώς, επιστρέφω στο αρχικό μου ερώτημα:

  Τι είναι η Δημοκρατία για την Κλήρωση; Και όταν ρωτώ τι είναι η Δημοκρατία, απαιτώ, αν μου επιτρέπετε, έναν ορισμό. (Και όχι: «Η Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα του κόσμου», «Στη Δημοκρατία όλοι συμμετέχουν», «Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ισότητα» κ.τ.λ., διότι από αυτά έχουμε μπουχτίσει, όπως και οι ίδιοι νομίζω πολύ καλά γνωρίζετε.)

  Λίγες σκόρπιες σκέψεις από έναν άσχετο, ομολογώ και δεν ψεύδομαι, στα πολιτικά.

  Ελπίζω να μην κούρασα πολύ.

  υγ.
  Κατά τη γνώμη μου και όπως έγραψα ήδη σε δύο προηγούμενα σχόλιά μου:

  Δημοκρατία είναι το πολίτευμα εκείνο στο οποίο άρχει ο μέσος όρος.

  Η Δημοκρατία δεν είναι φιλοσοφία, η Δημοκρατία δεν είναι επιστήμη, η Δημοκρατία δεν έχει σοφούς. Η Δημοκρατία είναι δύο λέξεις: μέσος όρος. Δημοκρατία ίσον η αρχή του μέσου όρου.

  Αν έχω λάθος, θα χαιρόμουν να το μάθω.

 2. Ανακάλυψα καθυστερημένα την ιστοσελίδα και ζητώ συγνώμη!

  Το τι είναι η Δημοκρατία μας το δίνει το αρχικό νόημα της λέξης. Η δύναμη της εξουσίας ανήκει στον “δήμο”, που τότε αποτελούσε το σύνολο των εχόντων πολιτικά δικαιώματα.
  Στην πράξη δημοκρατία υπάρχει όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται από το σύνολο των πολιτών και η εκτέλεση των αποφάσεων ανατίθεται θεσμικά στους ίδιους τους πολίτες. Πράγμα που διαφοροποιείται από το παρόν Σύνταγμα (Άρθρο 1, παρ.3): οι εξουσίες δεν “πηγάζουν εκ…” αλλά “ανήκουν…” κλπ κλπ.

  Η παρούσα ιστοσελίδα προφανώς εννοεί την ανάθεση της εφαρμογής των αποφάσεων όχι με εκλογή αλλά με κλήρωση.
  Αυτό αποτελεί άμεση αποδοκιμασία του τρέχοντος εφαρμοσμένου μοντέλου αντιπροσώπευσης το οποίο κρίνεται παντού στον κόσμο αποτυχημένο.
  Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα αφού συμφωνηθούν οι σχετικοί θεσμοί. Θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει ο τόπος αυτονομία.

  Η Δημοκρατία είναι πολίτευμα, δηλαδή ένας θεσμικός τρόπος διοίκησης των πραγμάτων στις κοινωνίες, δηλαδή ζήτημα πρακτικό. Δεν αντιλαμβάνομαι την πρακτική αξία του μέσου όρου. Σημαίνει άρνηση της πλειοψηφίας; Σημαίνει σεβασμό της μειοψηφίας; Τι σημαίνει από πρακτική άποψη;

 3. Ανακάλυψα καθυστερημένα την ιστοσελίδα και ζητώ συγνώμη!

  Δεν χρειαζόμαστε ορισμό για τη δημοκρατία, μπορούμε να αρκεστούμε στο αρχικό νόημα της λέξης. Πρόκειται για το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία ανήκει στον “Δήμο”, που τότε αποτελούσαν οι πολίτες που είχαν πολιτικά δικαιώματα.

  Στην πράξη οι πολίτες λαμβάνουν τις αποφάσεις και αναθέτουν θεσμικά την εκτέλεση των αποφάσεων στον εαυτό τους. Αυτό από μόνο του συγκρούεται με το Άρθρο 1, παρ.3 του παρόντος Συντάγματος. Οι εξουσίες δεν “πηγάζουν εκ…” και “υπάρχουν υπέρ…”, αλλά “ανήκουν…”.

  Το αντιπροσωπευτικό μοντέλο έχει αποτύχει παντού στον κόσμο. Ή καλύτερα έχει επιτύχει την διαστρέβλωση της δημοκρατίας.

  Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα, επομένως ζήτημα πρακτικό. Ποια είναι η πρακτική αξία του μέσου όρου; Σημαίνει άρνηση της πλειοψηφίας; Τι σημαίνει;

Αφήστε το σχόλιο σας

επισκέψεις