Δράσεις

Από την ίδρυσή της, η κλήρωση εστιάζει σε δράσεις που προωθούν την ιδέα των κληρωτών κοινοβουλίων, και χρησιμεύουν στην ενημέρωση των πολιτών. Οι δράσεις μας γίνονται με πρωτοβουλία των μελών, πολλές φορές σε συνεργασία τόσο με άλλες κινήσεις, όσο και με ανένταχτους πολίτες, και είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Εδώ σας παρουσιάζουμε μία σύνοψη τέτοιων πρωτοβουλιών.

 

Κλήρωση στην πράξη

Η χρήση της κλήρωσης συναντά συχνά την αντίδραση όσων την ακούν για πρώτη φορά. Οι αντιρρήσεις του κόσμου συνδέονται τις περισσότερες φορές με πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με την σύνθεση των κληρωτών κοινοβουλίων, με τη δυνατότητα διαβούλευσης μεταξύ των πολιτών, αλλά και με τη δυνατότητα ανάδειξης της γενικής βούλησης.

Οι δράσεις μας στο πρακτικό επίπεδο έχουν ως στόχο να άρουν τις πιο πάνω επιφυλάξεις με πρακτικά παραδείγματα. Ξεκίνησαν με μικρά βήματα, εφαρμόζοντας την κλήρωση και δείχνοντας τα πλεονεκτήματά της σε ανθρώπους με ανώτερη μόρφωση [12]. Στη συνέχεια όμως, και σε συνεργασία με άλλες ομάδες, καταφέραμε να δώσουμε δύο πολύ ισχυρά παραδείγματα σχετικά με τις μεθόδους τυχαίας επιλογής και διαβούλευσης των πολιτών.

Στο πρώτο παράδειγμα, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή, και την Πολιτεία 2.0, δείξαμε ότι η τυχαία επιλογή μπορεί να λειτουργήσει. Ένα μικρό δείγμα τυχαία επιλεγμένων πολιτών έδειξε ότι όλοι οι πολίτες είναι ικανοί να διαβουλευτούν ακόμα και για πολύ ευαίσθητα θέματα, και να δώσουν οι ίδιοι προτάσεις για το πως θα ήθελαν τους θεσμούς που διέπουν την κοινωνική τους ζωή. Η χρήση του μικρού δείγματος έδειξε [1] ότι η διαβούλευση μπορεί να γίνει ακόμα και μεταξύ ανθρώπων χωρίς ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία τους ή ανάμειξή τους στα κοινά.

Στο δεύτερο παράδειγμα, σε συνεργασία με την Πολιτεία 2.0 και το Social Innovation Zone, δείξαμε [2] ότι οι μέθοδοι διαβούλευσης που έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια μπορούν να αναδείξουν την γενική βούληση, ακόμα και όταν ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι σημαντικά μεγάλος.

Με τις πιο πάνω δράσεις έχουμε αφαιρέσει στην πράξη κάθε δικαιολογία που αντιτίθεται στην συμμετοχή της κοινωνίας στην κεντρική πολιτική σκηνή.

  

Έρευνα

Αν και στην αρχή νομίζαμε ότι ήμαστε από τους ελάχιστους που είχαμε την ιδέα της αναβίωσης των κληρωτών κοινοβουλίων, οι ερευνητικές δράσεις των μελών μας μας έδειξαν ότι υπάρχει ένα ολόκληρο παγκόσμιο κίνημα με παρόμοιες προτάσεις. Βρέθηκε Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, πρωτοβουλίες, κείμενα και αναρτήσεις. Το πλούσιο υλικό της ιστοσελίδας μας που διαρκώς ανανεώνεται, είναι έργο που απαιτεί έρευνα, αξιολόγηση και πολλές φορές μετάφραση.

 

Εξωστρέφεια

Προωθούμε διαρκώς την ιδέα της κλήρωσης, τόσο στο ευρύ κοινό μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, τηλεοπτικών εμφανίσεων, εκδηλώσεων, και χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter), όσο και σε ομάδες επιστημόνων, ακτιβιστών, διανοούμενων, πολιτικών.

Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τα περισσότερα αντίστοιχα κινήματα στο εξωτερικό, με το πανεπιστήμιο του Stanford στις ΗΠΑ, με το Queen Mary University of London στη Μ. Βρετανία, με την πρωτοβουλία για ένα Σύνταγμα από τυχαίους πολίτες στη Γαλλία, με την πρωτοβουλία G1000 στο Βέλγιο, με την πρωτοβουλία για κληρωτά δημοτικά συμβούλια στην Αυστραλία, με κόμματα στην Ισπανία και την Ιταλία στα οποία οι υποψήφιοι είναι τυχαίοι πολίτες, κλπ.

 

Αποτελέσματα Εργαστηρίων:

[1] Ανάλυση πιλοτικού εργαστηρίου, Ιούνιος 2013

[2] Αναφορά Συντακτικού Εργαστηρίου Φεβρουαρίου 2014

Υποστήριξέ μας

Επικοινώνησε μαζί μας για να συμβάλλεις και εσύ στην διάδοση της ιδέας.

επισκέψεις