Κλήρωση; Τι κερδίζω;

Ομάδες τυχαίων πολιτών θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πολλά επίπεδα του πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε η πολιτεία να είναι διαρκώς συνδεδεμένη με την “γενική βούληση” της κοινωνίας. Ειδικά στην περίπτωση που η νομοθετική εξουσία αποτελούνταν από μία συνέλευση κληρωτών πολιτών, τα προσδωκόμενα ωφέλη θα ήταν μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ισηγορία και δημοκρατική αντιπροσώπευσηΗ κλήρωση είναι μια μέθοδος που εγγυάται ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίσα πολιτικά δικαιώματα και ίδιες πιθανότητες να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Οι κληρωτή αντιπροσωπεία θα αποτελεί ένα ακριβές δείγμα των πολιτών που θα κληθούν να υπακούσουν τους νόμους που αυτή θα ψηφίζει.

Διαχωρισμό εξουσιών: Οι κληρωτοί αντιπρόσωποι που δεν θα έχουν εισαχθεί στο πολιτικό σύστημα μέσω κομματικών μηχανισμών, δεν θα νιώθουν υποχρεωμένοι στην εκτελεστική εξουσία, ούτε θα αναγκάζονται να ψηφίσουν νόμους στους οποίους δεν πιστεύουν.

Καταπολέμηση της διαπλοκής και των πελατειακών πρακτικών: Οι κληρωτοί αντιπρόσωποι δεν θα μπορούν να διαφθαρούν κεντρικά, μέσω κομματικού μηχανισμού, ενώ ως μονάδες θα έχουν πολύ μικρότερη δύναμη διαφθοράς του κρατικού μηχανισμού.

Ενθάρρυνση της παιδείας και της υπευθυνότητας των πολιτών: Οι πολίτες που γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στις αποφάσεις της πολιτείας γίνονται πιο υπεύθυνοι και ενθαρρύνονται να αναπτύξουν τις γνώσεις και την κρίση τους.

 

 

 

Υποστήριξέ μας

Επικοινώνησε μαζί μας για να συμβάλλεις και εσύ στην διάδοση της ιδέας.

επισκέψεις